Ideální levný pomocník k sdělení zda vytáčení probíhá správně.
Hustoměr na stanovení obsahu vody v medu v %
Tímto hustoměrem změříme obsah vody v tekutém medu v %. Čím je obsah vody v medu menší, tím je med hustší a naopak.
Návod k použití:
Do nádoby s tekutým medem o dostatečném objemu, např. 5l lahev,konev nebo nádoba o průměru 100 mm a výšky 220 mm, ponoříme opatrně tělo hustoměru a počkáme na ponoření stonku hustoměru do medu a jeho ustálení, tj. hustoměr už dále neklesá, ani nestoupá (minimálně 5 minut).
Poté odečteme hodnotu vody v medu v % na stupnici stonku hustoměru, viz nákres.
Hustoměr nesmí dosednout na dno a neměl by být méně než 30 mm od stěny nádoby.
Obsah vody v medu měříme jen čistým hustoměrem a med nesmí obsahovat pěnu, která by zkreslila přesnost měření.
S hustoměrem manipulujeme opatrně, aby nedošlo k ulomení stonku!
Měříme-li při teplotě 20°C odečteme skutečný obsah vody v medu na stupnici stonku hustoměru. Pokud měříme při jiné teplotě, musíme provést opravu měření.
Med teplejší než 20°C je řidší a musíme odečíst z každé naměřené hodnoty 0,1% na každý 1°C, o který je med teplejší. Při teplotě medu pod 20°C přičítáme 0,1% na každý 1°C.
Příklad:
Naměříme 17% vody v medu při teplotě 24°C. Skutečná hodnota po odečtení je 16,6%.
Naměříme 17% vody v medu při teplotě 18°C. Skutečná hodnota po odečtení je 17,2%.
Přesnost měření je ± 0,2%.
Hustoměr je cejchovám podle monografie Eva Crane, Honey, London 1975, tab.6.32./ I
Distributor: Včelařství Sedláček, Mírová 199, 685 01 Bučovice, tel: 603 821 580.