Zpřevodované. Stojan, podstavec, nově časovač ... Bez nádoby a pastovací spirály. MÍCHÁME DVAKRÁT AŽ TŘIKRÁT DENNĚ PO DOBU 1 AŽ 3 MINUT !!! VÍCE JE ZCELA ZBYTEČNÉ ...
Úprava medu pastováním. Jednou z perspektivních možností zvýšení prodeje a tím i spotřeby medu je jeho úprava pastováním. Výsledkem je jemně krystalická hmota (velikost krystalků asi 10 mikrometrů) pastovité konzistence, která skladováním nemění vlastnosti a lze ji mazat. Pastování se provádí dvěma metodami. Je možné zkrystalizovaný med na speciálních strojích (pilírovací stolice s hladkými nebo zubovými válci) rozemlet tak, aby vznikly částice požadované velikosti. Tato metoda se může uplatnit zejména ve velkovýrobě. Druhá metoda spočívá v řízené krystalizaci tekutého medu. Vytvoříme takové podmínky, aby se v tekutém medu vytvořilo co nejrychleji veliké množství malých krystalů, taková konzistence se nemění, med je pak možno dlouhodobě skladovat a jeho konzistence zůstává stále stejná.. Tato metoda je vhodná pro domácké zpracování. Postup není náročný na zvláštní zařízení a je následující: 1. Med použijeme čerstvě sklizený nebo dobře ztekucený při teplotě asi 45°C. Musíme ho schladit pro očkování nejlépe na 30-35°C, pro vlastní míchání po očkování nejlépe na 10-15°C. Med musí obsahovat málo vody, nejlépe pod 19% a nesmí samozřejmě kvasit. 2. V konvi na 35 kg medu( plechovce na 25 kg) necháme pouze 30-32 kg (20 kg). 3. Na 30 kg tekutého medu přidáme 0,5-1 kg velmi jemně krystalického medu nebo pastovitého medu z minulé várky. Mícháme, až se celé množství medu v konvi stejnoměrně zakalí. Právě toto rozmíchávání očkovaného medu je vhodné provádět při teplotě medu 30-35°C. U řepkového čerstvě vytočeného medu nemusíme očkovat, počkáme několik dní až se začne kalit a pak zahájíme míchání. 4. Jako míchadlo nejvíce doporučujeme na základě našich dlouholetých zkušeností použít 30 cm (46,5 cm i s kovovým trnem) dlouhý dřevěný hranol upnutý do elektrické vrtačky.Ještě lepší verzí za stejné peníze je celonerezový hranol. Při vlastním míchání postupně promícháme celý objem nádoby. K pohonu míchadla použijte vrtačku o výkonu min. 500W, velikost sklíčidla min.13mm. Mícháme s malými otáčkami. 5. MÍCHÁME DVAKRÁT AŽ TŘIKRÁT DENNĚ PO DOBU 1 AŽ 3 MINUT !!! VÍCE JE ZCELA ZBYTEČNÉ A ZAŘÍZENÍ NA TO NENÍ DIMENZOVÁNO. Výhodné je použití spínacích časových hodin - pozor ale na uložení, převrácení apod.. Teplotu medu je nejlépe udržovat na 10-15°C. TEDY NÍZKOU - PASTUJE SE LÉPE ZA CHLADNA. 6. Jakmile se mléčně zbarví, někdy dostává při pohybu perleťový lesk, a lžící na povrchu vytvořený žlábek se jen pomalu stahuje, ihned med začneme plnit do sklenic. 7. Po naplnění do sklenic med dojde a získá pastovitou konzistenci. Pastovitý med pak skladujeme při teplotách pod 20°C bez přímého oslunění. Konečnou fázi krystalizace lze zpomalit ohřátím na teplotu 25-30°C, ohřátý med se také lépe plní. Pokud se promešká plnění např. o půl dne, med ztuhne, musí se rozmíchat, popř. ohřát, a po naplnění se na něm tvoří šmouhy. Obdobným způsobem jako řepkový je možno pastovat med lipový, jetelový, květové medy mimo akátového a jejich směsi. Dřevěný hranol je opatřený železným pocínovaným trnem o průměru 12 mm. Dřevo je napuštěno včelím voskem, trn je nutné ve sklíčidle dobře utáhnout. Nerezový hranol má taktéž nerezový trn menšího průměru (10mm) opatřený návařkem proti prokluzu. Taktéž je nutné dobře utáhnout.